Maak kennis met

Henry Nijhof

Op 20 mei 2022 is het 25 jaar geleden dat Henry Nijhof als timmerman bij Trebbe in dienst kwam. “Die datum vergeet ik nooit want zes dagen later ben ik jarig,” licht de jubilaris toe. Nadat Henry in 1987 de opleiding timmeren op b- en c-niveau op de LTS afgerond had is hij met zijn zwager als ploegje in de bouw aan de slag gegaan. Al tien jaar werkte Henry bij verschillende aannemers toen in 1997 een goede vriend, die uitvoerder was bij Trebbe, vertelde dat er bij Trebbe genoeg werk was. “Dat is de reden dat ik met mijn ploegmaat bij Trebbe gesolliciteerd heb, want we kenden Trebbe niet echt. Maar na het sollicitatiegesprek met een projectleider en de bevriende uitvoerder voelde het goed. ”

Meteen thuis bij Trebbe

Henry en zijn ploegmaat begonnen op 20 mei 1997 in Zeewolde. “We hebben daar op onze eerste werkdag een klus overgenomen van een zieke Trebbe-collega. In Zeewolde hebben we daarna nog veel langer gewerkt. In het begin sprongen we bij de uitbreiding en verbouw van het raadhuis bij en daarna werkten we aan de 138 woningen in de wijk Horsterveld. Mijn maat en ik voelden ons thuis bij Trebbe, we pasten er al snel tussen. En ook Trebbe was tevreden. Zo wilde de hoofduitvoerder ons niet graag laten gaan en dat regelde hij dan ook. We zagen dat onder meer terug in ons salaris wat we ontzettend waardeerden. Ook met een andere uitvoerder was er dezelfde klik. Met hem werkten we altijd goed samen bij kleine verbouwingen.”

Impressie Tolzicht
Nijhof

Mooiste projecten

De afgelopen 25 jaar heeft Henry aan veel projecten een bijdrage geleverd. Kleine klusjes maar ook grote projecten zoals de vrouwengevangenis in Zwolle en de rechtbank in dezelfde stad. Vooral villa De Velden in Almere vond Henry een mooi project. Waarom? “Deze woning was enorm afwijkend van ieder ander huis. Het had een lengte van ongeveer 18 meter, was afwisselend tussen de 7,5 meter en 9,5 meter breed en had enorme hoogteverschillen in de kap die meer dan twintig dakramen had. Om over het Gooimeer uit te kijken was er ook een kraaiennest op de tweede verdieping. Verder realiseerden we een inpandig zwembad en diverse loopbruggen in de villa.” Maar ook aan de verbouw van een oud woonhuis in Blaricum heeft Henry goede herinneringen. “Het had een rieten stolpkap en we werkten fijn samen met de hoofduitvoerder. De jonge eigenaren hadden veel bijzondere wensen zoals klinkers op de keukenvloer en een gestort bad van beton met onderwaterverlichting. Voor materiaal gingen we regelmatig naar een handel met antieke bouwmaterialen zoals voor de zandstenen schouwen in het huis.”

Voorkeur voor renovatie

Nog steeds voert Henry het liefste verbouwwerkzaamheden uit. Bij BestaandWonen zit hij nu dan ook op de juiste plek. “Bij een renovatieproject zoals hier bij het woonzorgcentrum in Brummen is mijn werk zeer divers. Van sparingen dichtzetten, stelwerk, kozijnen plaatsen tot  aftimmeren en slopen. En als ik stofschotten plaats dan heb ik soms contact met de bewoners en ook met het personeel maak ik af en toe een praatje. Maar ook als we bestaande woningen in een wijk verduurzamen dan maak je van alles mee met de bewoners. Soms helaas trieste dingen maar ook hele leuke. Zo mochten we pas aan het werk bij een Turkse familie als we eerst een kopje thee met zelfgemaakte koekjes genuttigd hadden. Of we krijgen van een bewoner groenten uit eigen tuin. En ik heb wel eens ganzengehakt aan een bewoner gegeven dat ik zelf gemaakt heb. Ik jaag namelijk graag op een jachtveld rondom mijn ouderlijk huis.”

Proactief meedenken

Henry werkt al 25 jaar bij Trebbe als timmerman, maar geen dag is hetzelfde. “Rond zeven uur ben ik altijd op de bouwplaats. De ene dag ga ik dan meteen aan de slag, dan ga ik verder om een klus af te maken waar ik de vorige dag mee begonnen was. Zoals het stellen van kozijnen of profielen van een deur of ik ga opruimen. Maar het kan ook heel goed mogelijk zijn dat ik me eerst meld bij de uitvoerder om te vragen welke werkzaamheden hij die dag voor mij in de planning heeft. En als de bouwstroom bij BestaandWonen even een onderbreking heeft, dan ga ik aan het werk in de nieuwbouw. HoogWonen; de nieuwbouw van appartementen spreekt me het meest aan. Je moet proactief werken en als er een probleem ontstaat dan moet je meedenken om deze op te lossen.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Blijven ontwikkelen

Door samen te werken heeft Henry veel geleerd van anderen, daarnaast vindt hij het nog altijd leuk om er iets bij te leren. Zelfs na 25 jaar. “Bij BestaandWonen heb ik onlangs nog een aantal cursussen gevolgd. Zoals elektrawerk, loodgieterswerk, afkitten, stukadoors- en tegelwerk. Het doel van deze cursussen is dat ik zelfstandig kan werken, zodat ik bijvoorbeeld zelfstandig een keuken kan vervangen. Ik vind het fijn dat ik bij Trebbe de ruimte krijg om dat ook te doen. Dat maakt mijn werk plezierig. Het geeft me een goed gevoel als een keuken of huiskamer opgeleverd is en als we de bewoners over verhuisd hebben. De boel is dan voor elkaar, de bewoners komen binnen, zijn tevreden en genieten ervan. Ook het personeel geniet ervan en ik ook.”

Samen met leerling en geen vaste maat

Henry vindt het leuk om zijn opgedane kennis over te dragen op de jongere generatie. “Sinds afgelopen maandag heb ik mijn certificaat behaald voor leermeester. Ik heb daarvoor een driedaagse cursus gevolgd. Na de bouwvak van vorig jaar ging de vaste maat van Henry met pensioen, ze hebben dik twintig jaar samengewerkt. “In die tijd werkten mijn maaten ik ook wel eens in een ploeg met drie of vier personen en ook heb ik toen wel eens leerlingen begeleid. Na het pensioen van mijn maat heb ik ervoor gekozen om voortaan samen met een leerling te werken in plaats van een vaste maat. Toen ik in Brummen kwam werken, kreeg ik ook een leerling onder mijn hoede. Ik kan wel zeggen dat ik het tot nu toe altijd enorm getroffen heb met mijn leerlingen. En dat maakt het ook zo leuk om deze jongeren mijn kennis en ervaring bij te brengen.”

Werken met plezier

Op de vraag wat het geheim is om al zolang bij Trebbe te werken, antwoordt Henry: “Elke dag weer op tijd opstaan om gewoon weer aan het werk te gaan. De afgelopen 25 jaren zijn snel voorbij gegaan. Dat komt omdat Trebbe een stabiel familiebedrijf is met een breed pakket aan projecten, van nieuwbouw tot renovatie en onderhoud zowel van woningen als utiliteitsprojecten. De sfeer is gemoedelijk, met alle uitvoerders heb ik altijd goed kunnen opschieten. Ik werk met plezier en dat houdt niet op na werktijd. Want thuis ga ik verder met de verbouw van onze honderd jarige woning. Ik ben op dit moment onze badkamer aan het verbouwen. Je kunt dus wel zeggen dat mijn werk ook mijn hobby is.”

Deel deze held op social media