Maak kennis met

Jelle Benders

Gek op de techniek en een fascinatie voor bouwwerken

Jelle Benders is een nieuw gezicht binnen Trebbe. Hoe zijn carrièrepad eruit zag- en hoe hem dat heeft gebracht tot een bouwkundige functie? Daar vertelt hij zelf over. De loopbaan van Jelle begon bij zijn opleiding HTS weg- en waterbouwkunde. Jelle kiest voor deze opleiding, omdat de technische vakken op de middelbare school hem altijd al lagen. “Mijn vakkenpakket op de middelbare school bestond uit alle technische vakken.” Jelle kijkt wel naar andere beroepen. Maar uiteindelijk lijkt de opleiding weg- en waterbouwkunde hem het leukst. “Bouwwerken, dingen die je kan bouwen, dingen waar je in kan staan en overheen kan rijden, dat vond ik fascinerend. Daar wilde ik in verder. Vandaar mijn keuze voor deze opleiding.”

Van theoretisch naar de praktijk, van infra naar bouw

Voordat Jelle bij Trebbe terecht komt, werkt hij bij twee andere werkgevers. “Ik ben dik twintig jaar geleden begonnen bij een ingenieursbureau in Amsterdam. Daar deden we haalbaarheidsonderzoeken en het ontwerpen van bruggen, tunnels en kademuren. Echt buitenspul. Maar daar bleef mijn functie best wel theoretisch. Allemaal kantoorwerk dat vaak in de la onder in een kast verdwenen.” Jelle wil écht bouwen en gaat aan de slag bij een landelijk bouwbedrijf. Ook daar werkt hij tien jaar lang. “Ik was eerst werkzaam bij de divisie Infra. Na de overname werd de Infradivisie samengevoegd met de bouwdivisie. Zo kwamen de planners op een gecombineerde afdeling te zitten. Infrabouwers met mensen met een bouwkundige opleiding. Dat is een bepalend moment geweest, want zo ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Trebbe.”

Trebbe Bouw Enschede
Trebbe Bouw Enschede

Aantrekkingskracht tot Trebbe

“In december 2020 besloot ik voor mijzelf dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging, want ik zat niet helemaal meer op mijn plek bij de vorige werkgever.” Jelle begint met solliciteren en komt terecht bij Trebbe. “Ik ben geboren en getogen in Twente. Ik kende de naam ‘Trebbe’ dus al van jongs af aan.” Daarnaast leek Jelle werken bij een familiebedrijf met de daar bijbehorende bedrijfscultuur en laagdrempeligheid . “Hoe dat werkt in de praktijk, is voor mij nu nog een beetje proeven. Maar wat ik heb gemerkt de afgelopen periode is dat het écht een familiebedrijf met een persoonlijke benadering is. Dat trok mij gelijk al aan en dat blijft voor mij nog steeds een belangrijke eigenschap in een werkgever.”

Hoe, wat en welk; ieder project op deze manier tegen het licht

Wat de uitdaging van een bouwtechnoloog volgens Jelle is? Die zit voornamelijk in de functie zelf. “Het leukste van een bouwwerk vind ik om te kijken hoe het gemaakt wordt, wat de bouwtijd is en welk bouwmateriaal nodig is. Het onderzoek naar deze vragen maakt het werk voor mij leuk en uitdagend.” Jelle houdt zich voornamelijk bezig met de bouwplaats inrichting, de ABK en de planning van het project, met name datgene wat de factor ‘tijd’ beïnvloedt. Vanuit kantoor bestudeert Jelle de tekeningen van de architect en de constructeur. “Eerst moet ik weten wat de bedoeling is. Hoe hoog en hoe breed een gebouw wordt, of er beton of staal gevraagd wordt, wat voor gevel, noem het maar op.” Daarna begint hij met een planning maken. “Hierbij overleg ik veel met de projectmanager en met andere collega’s.” Ook komt het voor dat Jelle contact heeft met externe partijen, zoals andere aannemers, materieelverhuurders en opdrachtgevers. “Twee weken geleden had ik bijvoorbeeld een overleg met een makelaar van een café. Omdat de bouwplaats zo klein was, konden we er geen keet kwijt. Een collega had gezien dat het café naast de bouwplaats te huur stond. Ik heb de eigenaar van het café gebeld en deze bleek beschikbaar en geschikt te zijn als keet. Al die verschillende contacten maakt mijn werk leuk!”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Persoonlijk en laagdrempelig, ambitieus om werken binnen te halen

Ondanks het feit dat Jelle nog niet zolang werkt bij Trebbe, is er al een aantal elementen die hem opvallen. “Wat mij opvalt is de kleinschaligheid, al komt dat waarschijnlijk omdat ik uit een groot bedrijf kom. De persoonlijke en laagdrempelige manier van met elkaar omgaan vind ik erg positief en fijn werken. De afgelopen weken kwamen er af en toe wat collega’s langslopen die vragen aan mij stelden. Ik vind dat leuk, die korte lijnen. De manier van elkaar helpen aan de hand van rechtstreeks vragen aan de betrokken persoon stellen.”  Wat Jelle vooral belangrijk vindt in zijn werk is dat hij met plezier heengaat, met fijne collega’s werkt en dat hij elke dag gebrand is om goed werk af te leveren. En waar Jelle trots op is binnen Trebbe? “Als we uiteindelijk een project aannemen. Want dat betekent kennelijk dat we het beste plan hebben gemaakt. En dat maakt mij trots.”

Deel deze held op social media