Maak kennis met

Joep Wiekard

Een fijne familiecultuur

Op maandag 2 maart 2009 kwam Joep in dienst bij Trebbe als kostendeskundige. Zijn eerste werkdag op ons kantoor in Zwolle kan Joep zich niet meer herinneren. Wel weet hij nog dat het meteen goed voelde en dat is de afgelopen 12,5 jaar nooit veranderd. “Mijn vorige werkgever was een familiebedrijf en Trebbe is dat ook. Ik ervoer op het Zwolse kantoor meteen dezelfde gemoedelijke sfeer en korte lijnen. Natuurlijk heb je eigen taken en verantwoordelijkheden, maar ook de vrijheid om deze op je eigen manier uit te voeren als het op het einde van de rit maar goed is. Ik vind het prettig om in deze cultuur te werken, het voelt niet zo zakelijk aan.”

Geen sollicitatie

Joep heeft zelf niet bij Trebbe gesolliciteerd. De aannemer waar Joep werkte ging failliet. Toen dit nieuws bekend werd, nam Trebbe meteen actie want Trebbe in Zwolle was hard op zoek naar versterking van de afdeling Calculatie. “Op de avond van de bekendmaking van het faillissement werd ik al gebeld. Binnen no time had ik een sollicitatiegesprek met de directeur  en het hoofd Personeelszaken. Dit verliep goed en daarna heb ik ook nog gesproken met directeur Hein Trebbe sr. Daarna was het snel beklonken. Korte tijd later begon ik als kostendeskundige in Zwolle.”

Altijd calculeren

De 58-jarige Joep startte na zijn HTS-opleiding Bouwkunde in Utrecht zijn loopbaan als werkvoorbereider. “Dit was van heel erg korte duur,” zegt Joep lachend. “Binnen mijn proeftijd van drie maanden stopte ik al met deze functie. Daarna ben ik gaan calculeren en dat is sindsdien altijd mijn roeping gebleven. Ik houd niet van veranderingen. Ik vind het fijn als mijn leven en dus ook mijn werkzaamheden volgens een bepaald stramien verlopen. Je kunt misschien wel zeggen dat de behoefte aan zekerheid en houvast kenmerken zijn van een calculator.”

Trefkoel
Radboud Nijmegen ai

Werken aan verschillende projecten

Op de vraag wat zijn werk als kostendeskundige dan zo leuk maakt, antwoordt Joep: “De diversiteit van de projecten. Echt elk project is anders, zo is er een andere opdrachtgever, andere architect, ander ontwerp. Gemiddeld ben ik zo’n vijf à zes weken bezig met een project en dan begin ik weer met een volgende. In deze korte tijd bouw ik in feite voor mezelf het project op, weliswaar op een computer. Ik zou niet graag anderhalf jaar lang op een zelfde project willen zitten. Al moet ik wel zeggen dat sommige projecten langer duren, dan begin je bij het SO of VO en dan doorloop je de diverse projectfases tot en met de werkbegroting. Maar ik denk dat ik per jaar ongeveer aan vijf à zes verschillende projecten werk.”

Werkzaamheden

Een gemiddelde werkdag van Joep begint altijd met het checken van zijn mailbox. “Verder maak ik ramingen op basis van tekeningen, bestek en andere gegevens. Of ik stel een begroting op. Voordat ik dat kan doen moet ik eerst de hoeveelheden uittrekken en offertes aanvragen voor de diverse onderdelen van het gebouw. De ontvangen offertes beoordeel en vergelijk ik en verwerk ik in de begroting. Bij onduidelijkheden en vragen heb ik contact met onder meer de opdrachtgever, architect en projectmanager. Tot slot heb ik altijd een eindbespreking met onze directie. Al deze werkzaamheden vormen samen een proces dat vaak zo’n vijf à zes weken duurt. Soms is het minder lang, als er een SO- of VO-raming gemaakt dient te worden dan moet je zelf de kerngetallen inschatten.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Favoriete projecten

Helaas wordt niet elk project verworven. “Dat is natuurlijk balen, maar je gaat meteen weer door naar het volgende werk. Daarbij vind ik de afwisseling van grote en kleinere projecten leuk. Hoewel ik eigenlijk wel voorkeur heb voor de grotere projecten. Zoals het nieuwe hoofdgebouw van Radboudumc in Nijmegen. Dit ziekenhuis had veel bijzondere details, er kwam veel meer bij kijken dan bij een appartementencomplex die ik regelmatig voor Trebbe calculeer. En omdat dit project in bouwcombinatie was, heb ik dit werk drie dagen per week gecalculeerd op het kantoor van een collega-bouwer.” Ook aan de beide fases van het project De Trefkoel in Groningen heeft Joep goede herinneringen. “Dit was het eerste nieuwbouwproject dat volledig aardbevingsbestendig gebouwd is, daarom heb ik mijn kennis hierover enorm kunnen verbreden. Ook heb ik meegewerkt aan een protonenbunker op het UMCG-terrein in Groningen. Helaas is dat werk niet gescoord, maar het was wel bijzonder omdat je niet vaak een bunker meemaakt tijdens je loopbaan. Bovendien kwam ik bij dit werk een oud-collega tegen die vroeger een soort van mentor voor me was.”

Werken met plezier

Joep leert elke dag nieuwe dingen op zijn vakgebied. Maar vooral de digitalisering vindt hij een goede verbetering tijdens zijn loopbaan. “Ik werk nu bijna papierloos. Als we vroeger offertes moesten aanvragen voor een project dan leverde dat heel veel papierwerk op. Nadat we alle informatie verzameld hadden, lieten we het afdrukken bij de repro. Als het een groot werk betrof, dan stond onze kamer helemaal vol met stapels tekeningen die verzonden moesten worden naar de onderaannemers. Tegenwoordig gebeurt dit allemaal digitaal. Gelukkig heeft Trebbe de ICT goed voor elkaar en als er iets is dan is dat snel geregeld. Hierdoor loopt je werk lekker. Ik vind het fijn als ik dingen goed kan afronden of als ik iemand kan helpen door een oplossing te vinden. Dat maakt dat ik elke dag met plezier bij Trebbe werk.”

Deel deze held op social media