Maak kennis met

John Verbeek

Liefde voor bouw en verscholen vakmanschap

John studeerde bouwkunde aan de HTS in Utrecht en vervolgde dit met een verkorte opleiding aan de TU in Eindhoven. Beide studies waren in de richting renovatie, restauratie en herbestemming van gebouwen. “Ik had altijd al een liefde voor oude bouwwerken en het vakmanschap dat daarin verscholen ligt. Kijk eens naar gebouwen uit diverse eeuwen en met hun uiteenlopende functies: grachtenpanden, kerken en kastelen. Vooral ook het industrieel erfgoed, prachtig gewoon en met een rijkheid aan detaillering, constructies en materialisering. Dat alles werd gemaakt zonder elektrisch gereedschap of 3D-computermodellen en dergelijke, puur vakmanschap.”

Afspraak is afspraak

“Ik was nog maar koud afgestudeerd, toen ik aan de slag kon bij een ontwikkelaar in Amersfoort. Daar ben ik begonnen als kwaliteitscontroller en later groeide ik door naar projectmanagement. Het mooie vond ik dat  we daar eigen ontwikkelingen deden, maar ook de ontwikkelingen voor een woningcorporatie. Na mijn studiejaren met veel theorie leerde ik hier -door de steekproefsgewijze controles op onze werken in uitvoering- om voor de corporatie te checken of hetgeen contractueel was overeengekomen ook daadwerkelijk zo werd gemaakt. Zodoende liep ik een aantal keren per week op de bouwplaats en dan leer je hoe de bouw in elkaar zit. Ook heb ik geleerd om op detailniveau bestekken en begrotingen door te nemen met de geselecteerde aannemers. Ik heb nog steeds heel veel aan die basis en te weten hoe een huis echt in elkaar zit.”

John
6 weesper straatjes

Bouwen wat ontwikkeld is

Na een aantal jaren merkte John dat hij wel eens een kijkje in een andere ‘ontwikkelkeuken’ wilde nemen, bijvoorbeeld bij een ontwikkelende bouwer en zo kwam Trebbe op enig moment in beeld. “Wat me zo aantrok in Trebbe is dat het een ontwikkelende bouwer is en dat de projecten die je ontwikkelt, ook door de eigen bouwtak worden gebouwd. Ik vind het nog altijd geweldig om dit werk te doen, want projectontwikkelaar zijn, betekent geen dag hetzelfde werk. Dat is voor mij persoonlijk meteen ook de voornaamste voorwaarde om lekker te kunnen werken. Ook de platte organisatie die Trebbe kenmerkt en dat je elkaar door de jaren heen door-en-door kent, maakt dat ik heel graag bij Trebbe werk.”

Van begin tot eind betrokken

Rode draad in Johns werk is dat het heel afwisselend is, flexibiliteit is de regel en geen uitzondering. “Bij Trebbe is een ontwikkeling van een project van A tot Z niet opgeknipt in deel-rollen of -functies. Ik maak een project mee vanaf het initiatief, tot aan de realisatie van het werk. Van de contractvorming met gemeentes en het saneren van gronden wanneer dat aan de orde is, het ontwerpen en uitwerken van een project, tot alle koperscontracten en contacten met makelaar en reclamebureau, rondom het verkoopklaar maken van een project.”

Bovenal de mensen voor wie we het maken

John heeft met zeer uiteenlopende stakeholders en disciplines te maken. “Die variëren van onze interne collega’s tot externen als medeontwikkelaars bij ontwikkelcombinaties, projectleiders bij gemeenten, mensen van ruimtelijke ordening en welstand, architecten, slopers, adviseurs op gebied van landschap, flora, fauna en geluid, makelaars, notarissen, juristen, tekstschrijvers en beeldmakers bij reclamebureaus en dergelijke. En bovenal de mensen voor wie we het maken: de bewoners, geïnteresseerden en omwonenden.” In alles heeft John een persoonlijke aanpak. Mensen boeien hem en hij heeft echt interesse in ieders situatie. “Daardoor waarderen anderen je, zodat je ook op elkaar kunt bouwen als je andermans bereidwilligheid eens nodig hebt. Ontwikkelen en bouwen doe je echt samen. Je trekt samen op met al je ‘partners’ in het ontwikkeltraject: van gemeente tot mede-ontwikkelaar en van corporatie tot bewoner.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Blijven ontwikkelen

De projectontwikkelaars werken bij Trebbe aan koop- én huurprojecten voor BasisWonen én HoogWonen, maar ook de U&S projecten zijn hen niet vreemd. Wat John ook leuk vindt, is de begeleiding van trainees. “Ik vind de kennisoverdracht aan hen heel nuttig. En de input die ik zelf weer krijg van jongere collega’s, hun visie en andere kijk op de wereld zijn heel boeiend.” Ook blijft hij zichzelf ontwikkelen. Zo volgt hij momenteel de Masterclass Conceptontwikkeling van de Neprom. “We zijn met een groep van zo’n vijfentwintig man uit allerlei disciplines. Het inspireert enorm en je leert ontzettend veel van elkaar.”

Blijvende kwaliteit om trots op te zijn

John kijkt op al zijn projecten met veel plezier terug. “Ik ben altijd kritisch op mijn werk en ook op het werk van anderen zoals bijvoorbeeld de architect. Je moet elkaars expertise en inbreng waarderen en je eigen werk met aandacht doen. Dan ontstaat er eigenlijk altijd iets goeds. Daarom ben ik ook trots op alle ontwikkelingen die ik bij Trebbe heb gedaan. We brengen zoveel mogelijk kwaliteit in het ontwerp en bijvoorbeeld ook in het openbaar gebied. Dat is echt blijvende kwaliteit op de lange duur.” John heeft ook nu weer mooie ontwikkelingen onder handen. Zoals bijvoorbeeld een project dat bestaat uit een combinatie van wonen, kantoren én een hotel. Gelegen in het zuiden des lands, op een Tilburgse toplocatie waar men met dezelfde zachte ‘g’ spreekt als John zelf doet.

Deel deze held op social media