Maak kennis met

Kim van der Vegt

Combinatie van techniek en woningen

Kim zit helemaal goed bij Trebbe BasisWonen: “Ik wist altijd al dat ik de techniek in wilde en ook woningen vond ik interessant. Door deze combinatie kwam ik al snel uit bij de studie Bouwkunde. In eerste instantie met de gedachte om architect te worden, maar door mijn stage kwam ik erachter dat de bouwwereld veel beter bij mij past.”

Van stage naar baan bij Trebbe

Tijdens de studie Bouwkunde volgt Kim een minor bij Trebbe. “Bij Trebbe kon ik onderzoek doen op het gebied van BIM. Ik heb een half jaar gewerkt aan mijn minor en heb daarna mijn opleiding vervolgd. Aansluitend heb ik nog een 1-jarige studie Technische Bedrijfskunde gedaan en ben toen aan het werk gegaan bij een bouwbedrijf elders.” Na twee jaar informeert Kim bij Trebbe of er voor haar een functie als BIM-Engineer vrij is. “Ik wilde graag iets met BIM doen en vond Trebbe hier altijd al vooruitstrevend in. Daarom heb ik weer contact gezocht. Trebbe is een betrouwbaar bedrijf waar het goed geregeld is.“ Door een interne verschuiving is er voor Kim een plek vrij als BIM-Engineer en inmiddels werkt ze alweer ruim twee jaar met veel plezier bij Trebbe.

Kim
Kim1

Up-to-date

Wat doet een BIM-Engineer nu eigenlijk? “Mijn werkzaamheden bestaan onder andere uit het beheer van het handboek. Hierin is het hele concept BasisWonen uitgewerkt. Samen met het team zorg ik ervoor dat het handboek up-to-date blijft. Als er een nieuw woningtype wordt ontwikkeld dan werk ik deze ook uit. En wanneer een co-maker met een nieuw voorstel komt, controleren wij of dit toepasbaar is binnen ons concept. Ook sturen we als team op de informatiebehoefte van co-makers. Vaak wil men de informatie aangeleverd krijgen zoals men gewend is, maar we denken ook na over hoe het anders en efficiënter kan.” In de functie van BIM-Engineer werk je met veel verschillende collega’s samen. “Projectmanagers en projectontwikkelaars vragen bijvoorbeeld om basismodellen voor te bereiden voor de architect. Vanuit de werkvoorbereiders krijg ik input voor aanpassingen voor in het handboek, calculators komen soms met de vraag om hoeveelheden uit een model te halen en voor kopersbegeleiders fungeer ik als vraagbaak rondom Revit.”

Eén team, één taak

Uiteraard is het belangrijk om elkaar op de hoogte te houden. Eens in de twee weken is er daarom een intern overleg met de BIM-werkgroep. “We bespreken protocollen en er worden updates gepresenteerd. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste technieken. Het is leuk om continu met nieuwe dingen bezig te zijn. We zijn nu bezig met de toepassing van gasloos bouwen waarvoor ook regelmatig overleg is met de installateur. We bespreken wat en hoe we iets gaan toepassen. Vervolgens heb ik contact met andere co-makers zodat iedereen vanuit hetzelfde model werkt. Als er een nieuw project binnen komt, dan is het de bedoeling dat de architect vanuit ons basis model werkt. Mocht een architect nog niet bekend zijn met ons concept, dan organiseren we een startgesprek. Zo brengen we hen op de hoogte van de verwachtingen en lichten we ons BIM-protocol en behoefteschema toe. Ik toets vervolgens de aanvullingen van de architect aan ons woonconcept.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Nieuwe ontwikkeling, nieuwe denkwijze

Kim is het meest trots op de woningconfigurator. “We hebben verschillende versies van een woningconfigurator geprobeerd en hebben nu een programma dat goed aansluit op onze wensen. Daarbij moet je goed nadenken welke kopersopties je wilt aanbieden. Alle opties moet je namelijk uitdenken en uittekenen. Om dit te kunnen bewerkstelligen moet het BIM-model anders worden opgebouwd zodat verschillende onderdelen eenvoudig met elkaar te combineren zijn. Ik vind het leuk om te zien dat het leidt tot een nieuwe denkwijze en dat ik een bijdrage kan leveren aan nieuwe ontwikkelingen.”

Deel deze held op social media