Maak kennis met

Marcel Berghuis

Marcel Berghuis, ons Hoofd Automatisering werkt al 40 jaar bij Trebbe. Hij begon bij Trebbe toen het de guldentijd was, er geen internet, mail, mobieltjes of printers waren en er nog maar één pc binnen het hele bedrijf was. Marcel neemt ons mee in zijn tijdperk bij Trebbe.

Het begin van een tijdperk Marcel binnen Trebbe

Marcel wilde het liefst piloot worden, toen hij nog op de basisschool zat. De snelheid en vooruitgang trekken hem aan. Toch stelt hij zijn toekomstbeeld bij en kiest na de havo voor de hts informatica. “Voor mij was duidelijk dat daar de toekomst lag, dus het bood mij een stukje zekerheid. En de snelheid en de vooruitgang op dat vlak vond ik aantrekkelijk.” We zitten in de jaren tachtig als Marcel klaar is met zijn opleiding. “Het was wel een lastige tijd om een baan te vinden”, blikt Marcel terug. Hij ziet een advertentie in de krant van Trebbe voor de functie van computeroperator. Marcel solliciteert met succes, want hij wordt uitgenodigd voor een gesprek. Na dat gesprek hoort hij eigenlijk niks terug, dus besluit hij te bellen. “Ik weet nog goed dat ik belde. Ik kreeg als reactie ‘goed dat je belt Marcel, maandag kun je beginnen’. Dus ik begon de maandag erop.” En zo start een tijdperk Marcel binnen Trebbe.

Eén pc, ponstypistes en diskettes

Marcel moet best wennen binnen Trebbe. “De bouw was voor mij nieuw. Ik vond het groot en voelde me als een vis in vreemd water.” Veertig jaar geleden zag het kantoor in Enschede er heel anders uit. “Nu werken we in open kantoortuinen, toen waren het allemaal aparte kleine hokjes. Iedereen deed daar ‘zijn ding’ en gaf het door aan de volgende die in het volgende hokje zat. Dat is nu wel anders.” In de tijd dat Marcel begint, is er één grote pc, ook wel een mainframe genoemd. “We werkten met twee ponstypistes. Zij tikten de facturen op diskettes en deze werden ééns per week verwerkt. En we werkten met ongelooflijk veel papier, dat kun je je nu niet meer voorstellen. We hadden een matrixprinter met kettingpapier in enkelvoud en meervoud.” Marcel zijn werkzaamheden bestaan uit het opstarten van programma’s. “Je leerde dan wanneer je welke diskettes erin moest doen en eruit halen.” Ook moet Marcel ervoor zorgen dat de apparatuur werkt en dat er papier uit de printers komt. “Het systeem waar we toen mee werkten was eigenlijk al een beetje afgeschreven. Samen met het hoofd van de afdeling gingen we op zoek naar een nieuw systeem.” De keuze valt op systeem 36. Met dat systeem kan er ook gewerkt worden met beeldschermen. “Daar moest wel programmatuur voor geschreven worden. Eerst deed dat het hoofd van de afdeling, maar daar trok ik steeds meer naar me toe.”

Utrecht A2b2
ABN amro toren

Van één pc naar iedereen een pc

“Kun je je nu misschien niet meer voorstellen, maar het is de ‘gulden-tijd’, we hadden geen internet, geen e-mail, geen mobiele telefoons, geen printers en geen netwerk.” De jaren rijgen zich aaneen en de ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. “Eind jaren tachtig kregen we de eerste pc, zoals we ‘m nu ook kennen. Die pc werd gebruikt door een werkvoorbereider. Begin jaren negentig volgde het secretariaat en daarna ook de afdeling calculatie.” Ook kreeg iedere vestiging één pc voor de werkvoorbereiding. In 1990 gaat het hoofd automatisering met pensioen en Marcel volgt hem op. Met de komst van de pc’s werd ook nagedacht over de continuïteit. Er wordt programmatuur ingekocht voor de administratie, kostenbewaking, materieeldienst en de calculatie. Medio jaren 90 draait heel Trebbe op dezelfde programmatuur. Ook werd een netwerk gebouwd. “Dat deed ik samen met twee andere collega’s: Ruud van Egdom voor ons kantoor in Utrecht en Nico Blaauw voor ons kantoor in Zwolle. Het netwerk draaide ook alleen op vestigingsniveau.” Het is eind jaren negentig als de e-mail haar intrede doet, ook krijgen de vestigingen van Trebbe een onderlinge verbinding. Dat is ook het moment dat stapsgewijs iedereen bij Trebbe een pc krijgt. Marcel vertelt dat hij juist voor grote veranderingen het liefst de ‘olievlekwerking’ inzet. “Leg een ontwikkeling of een verandering neer bij enthousiaste collega’s, zij maken op hun beurt anderen weer enthousiast.” We schrijven inmiddels het nieuwe millennium als het netwerk omgezet wordt naar een Windowsnetwerk met eigen servers en mailserver. Ook stapt Trebbe over op glasvezelverbindingen tussen de verschillende kantoren. Tussen 2000 en 2005 werkte er een systeembeheerder bij Trebbe. Die gaat na verloop van tijd weer weg en Marcel vult lange tijd de afdeling met inzet van een extern bedrijf in.

Conceptueel ICT-en

En als je denkt dat je dan alle grote ontwikkelingen wel hebt gehad. Dan heb je het mis, volgens Marcel. “In de tijd van de kredietcrisis zagen we een nieuwe ontwikkeling. BIM, de eerste stappen van digitalisering binnen de bouw. Daar zagen wij bij Trebbe ook de toekomst in. Twee collega’s gingen hiermee aan de slag en ik keek mee in de hardware en software.” De ontwikkelingen in de programmatuur volgen elkaar op. Ook wordt de afdeling ICT uitgebreid. Christiaan is in 2012 gestart, zes jaar later gevolgd door Maurits en twee jaar geleden kwam Jelmer het team versterken. Als afdeling houden zij Trebbe digitaal in de lucht, zowel de kantoren als de bouwplaatsen. “Ik maak weleens de vergelijking met conceptueel bouwen. Wij doen dat niet veel anders dan hoe de woningen conceptueel worden ontwikkeld en gebouwd. We werken vanuit een vaste basis die we kunnen repeteren. De laatste 10% maken we dan specifiek. Of dat netwerk nu voor een kantoor is, of voor een bouwplaats voor twintig woningen of een ziekenhuis. De basis is hetzelfde.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

De mooiste ontwikkeling en het mooiste moment in vier decennia

In de vier decennia die Marcel bij Trebbe werkt, heeft hij aan onnoemelijk veel projecten en trajecten gewerkt, nieuwe ontwikkelingen en toepassingen ingevoerd en ook heel nieuwe apparaten doorgevoerd. Als we hem vragen wat voor hem de gamechanger is geweest hoeft hij daar niet lang over na te denken. “Het internet is en blijft de grote veranderaar binnen mijn werkgebied. Het heeft zoveel mogelijkheden en kennis ontsloten en dat doet het nog steeds. Zonder internet zijn je telefoon en pc zo goed als onbruikbaar.” Ook zijn er tal van momenten waar Marcel trots op is. Maar voor hem steekt daar wel één moment met kop en schouders bovenuit. “Dat was wel het moment dat we collectief thuis moesten werken door de lockdown tijdens corona. Dat is binnen Trebbe echt vlekkeloos gegaan. Onze infrastructuur kon dat prima aan. Dat vond ik wel mooi.” Ook vertelt Marcel dat hij ontzettend trots is op Trebbe. “We hebben echt de mooiste projecten gemaakt. Neem HTS-toren, het hoogste gebouw van Overijssel, ook hebben we de skyline van Zwolle blijvend veranderd met de bouw van Spoolderwerk. Ook vind ik het Medisch Spectrum Twente een prachtig gebouw geworden. Of neem de renovatie van Pathmos Enschede.
en niet te vergeten A2B2. Dit is  onderdeel van een prachtig winkelcentrum in Leidsche Rijn Utrecht. We maken hier echt toonaangevende projecten en of het nu het bouwen of verbouwen van woningen is of een academisch ziekenhuis, alles heeft zo zijn charmes. Het is ontzettend inspirerend om in zo’n omgeving te werken.”

Vooruit kijken

Marcel is een liefhebber van zijn werk en heeft het nog steeds naar zijn zin bij Trebbe. “Het mooie aan mijn vak is dat we altijd bezig zijn met de toekomst. We kijken vooruit, optimaliseren processen en helpen onze collega’s verder in hun werk.” Een gemiddelde werkdag heeft Marcel niet. “Enerzijds zijn we met de ontwikkelingen van morgen bezig, tegelijkertijd worden we geregeerd door de waan van de dag. Als een toepassing niet werkt bij een collega, dan is het aan ons om dat zo snel mogelijk op te lossen. Juist die afwisseling maakt het werk leuk.” Kenmerkend voor het werken bij Trebbe vindt Marcel het familiegevoel en het ‘ons kent ons’. “We zijn een groot bedrijf, we maken hele grote projecten. Maar we zijn klein genoeg om elkaar van gezicht te kennen. Vaak weten we daar de standplaats ook bij en het liefst ook de naam.” Verder typeert Marcel Trebbe als een sociale werkgever. “Je krijgt heel veel kansen binnen Trebbe, maar het is aan jou of je ze ook grijpt. Daarvoor krijg je alle vrijheid.” De ambities voor de komende jaren heeft Marcel al kristalhelder. “Ik wil graag al onze programma’s als een SAAS-oplossing (Software as service) aanbieden. Dan hoeven we de programma’s zelf niet meer te beheren en kunnen we gemakkelijk wisselen van aanbieder.” En als altijd vragen we Marcel wat nu het grote geheim is voor een lang dienstverband en ook daar hoeft Marcel niet lang over na te denken. “Ik ga vrolijk naar het werk en fluitend weer naar huis. En dat komt door een goede mix van een mooi bedrijf, leuke collega’s, prachtige projecten en interessant eigen werk. Denk gewoon iedere maandag ‘Hé het is weer maandag, ik mag weer mooie dingen doen.’

Deel deze held op social media