Maak kennis met

Marco Kamp

Ruim twee decennia geleden ging Marco bij Trebbe aan de slag. Inmiddels werkt hij al 25 jaar met veel plezier als timmerman. Al vroeg koos Marco voor een loopbaan in de bouw, het echte timmerwerk is namelijk iets wat hem interesseert. Na het afronden van de LTS, combineerde hij het werken met leren tijdens de opleiding SBB. Dit deed hij 3,5 jaar, waarbij hij het werkgedeelte bij Trebbe uitvoerde. Toch was het niet per se liefde op het eerste gezicht. “Trebbe trok mij in eerste instantie niet gelijk aan. Ik was jong en ging liever aan de slag bij een kleiner bedrijf. Uiteindelijk zat ik al snel op mijn plek bij Trebbe. Ik had leuke collega’s die ik steeds beter leerde kennen en ik werkte aan mooie projecten. Het werken bij Trebbe beviel juist supergoed, de omvang van het bedrijf doet er dan al snel niet meer toe”, vertelt de timmerman uit Haaksbergen. Marco begon als jonge knaap bij het nieuwbouwproject Burgemeester van Veenlaan. Na een aantal weken ging hij aan de slag bij een andere aannemer in Hengelo, dit heeft hij een jaar gedaan. Uiteindelijk kwam hij weer terug bij Trebbe om vervolgens niet meer weg te gaan. Bij terugkomst ging hij als leerling aan de slag bij het project Lombok in Enschede. Een project dat hij niet snel meer vergeet. “Lombok was mijn eerste echte Trebbe project. Dit was gelijk een heel groot nieuwbouwproject en dat maakte wel indruk. Ik zie het als mijn eerste indruk van de bouw én van Trebbe. Dat zal ik mij nog altijd blijven herinneren.”

Bouwen aan vele projecten

Na het project Lombok, ging Marco met dezelfde uitvoerder mee naar het nieuwbouwproject de Eekmaat in Enschede. “Ondertussen maakte ik mijn school af en ben ik aangenomen door de uitvoerder. Dit deden de uitvoerders toentertijd namelijk nog. Zo is eigenlijk mijn dienstverband bij Trebbe begonnen. En ik ben nog altijd blij om onderdeel te zijn van deze club”, zegt Marco. Hierna kwam Marco op de bouw bij een dorpsgenoot uit Haaksbergen. Jarenlang ging hij met deze vaste collega samen van project naar project totdat Marco zijn kompaan met pensioen ging. “Ik ging daarna weer met andere collega’s aan het werk en dat beviel ook goed. Ik heb een supertijd gehad met mijn vaste collega, maar toen ik weer vaker alleen op pad ging, heb ik mezelf heel erg ontwikkeld in zelfstandigheid. Hier heb ik tot op de dag van vandaag nog profijt van.” Met of zonder vaste collega: Marco bouwde de afgelopen jaren aan vele projecten. Eén blijft hem in het bijzonder bij: het stadion van FC Twente. “Qua timmerwerk was dit misschien niet het mooiste project, maar als werkomgeving is het toch wel erg indrukwekkend. Het is heel groot en er gebeurt echt van alles. Zo’n werkplek vergeet je dus niet gauw meer.”

Eekmaat Enschede Eekmaat Enschede
Poort van Eikendaal Burgemeester van Veenlaan (Poort van Eikendaal)
FC Twente stadion FC Twente stadion
Marco Kamp

Van nieuwbouw naar Verbouw & Beheer

Na achttien jaar door Nederland crossen met de auto, vond Marco het tijd voor een andere uitdaging. “Het vele reizen werd me op een gegeven moment te veel van het goede en ik zag dat het echte timmerwerk langzaamaan verdween. Wat logisch is omdat de bouwmethodes veranderen. We gaan steeds meer de prefab kant op, waardoor het echte timmerwerk steeds minder wordt. Voor mezelf vind ik timmerwerk wel heel belangrijk, omdat dat hetgeen is wat ik echt heel leuk vind. Bij KleinBouw, wat nu Verbouw & Beheer heet, kwam een plek vrij. Ik heb die kans met beide handen gegrepen en zit daar nu helemaal op mijn plek.” De grootste verandering in de afgelopen vijfentwintig jaar was voor Marco dan ook de overstap van de nieuwbouw naar Verbouw & Beheer. Op dit moment is hij op de plek waar hij wil zijn. “Dit zie ik mezelf wel tot en met mijn pensioen doen. Waarom? Ik doe echt leuke dingen. Ik kan mijn creativiteit kwijt in de zin van oplossingen bedenken voor de klanten waar ik kom, ik heb veel afwisselende werkzaamheden, ik krijg veel vrijheid en er is ruimte voor mijn eigen inbreng. Iets wat ik fijn vind, omdat ik soms best eigenwijs kan zijn”, vertelt Marco met een glimlach.

De gemiddelde werkdag van Marco

Elke week is het weer een verrassing voor Marco waar hij gaat werken en welke werkzaamheden hij gaat doen. Op dit moment werkt hij vooral aan kleine projecten, ook wel bonnenwerk genoemd binnen Verbouw & Beheer. Dit gaat om klussen van bijvoorbeeld een nieuw dakraam plaatsen, een lekkage oplossen of een deurslot vervangen tot een nieuwe keuken plaatsen of badkamers renoveren. “Mijn werkzaamheden variëren per dag, deze mix maakt het ook juist leuk. Als ik bij een klant thuis ben dan overleg ik ook met klant hoe en wat, als het lege woningen zijn dan doe ik gewoon mijn ding. Verder heb ik dagelijks veel contact met de uitvoerder van Verbouw & Beheer en ook wel met de werkvoorbereiders. Daarnaast helpen mijn mede timmermannen en ik de uitvoerder en werkvoorbereiders ook met de planning en het bestellen van materiaal. Op dit moment ga ik vooral veel alleen op pad, die vrijheid vind ik heerlijk.”

"Al vanaf jongs af aan zit ik bij Trebbe, hier heb ik echt hét vak geleerd. Inmiddels is er ook wel geel bloed ingekomen."

Marco Kamp

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Geel bloed

Binnen Trebbe heeft Marco hét vak geleerd. Hij zit al vanaf jongs af aan bij Trebbe, dus alles wat hij heeft meegemaakt is in combinatie met Trebbe geweest. “Er is wel geel bloed ingekomen hoor”, vertelt de jubilaris. “Dat had ik vroeger niet verwacht, want toen vond ik het allemaal wel erg groot. Inmiddels is dat beeld helemaal veranderd. Ondanks dat Trebbe zo groot is, voel je nog steeds dat het een familiebedrijf is. De verbinding is er nog steeds met elkaar en dat vind ik heel bijzonder.” Naast de familiaire sfeer, vindt Marco de aandacht die er is voor persoonlijke ontwikkeling positief. “Ik ben zelf helemaal in mijn rol gegroeid door de jaren heen, dus ik heb misschien niet heel bewust gebruik gemaakt van de doorgroeimogelijkheden die Trebbe biedt. Bij collega’s zie ik dit wel bewust gebeuren, dat is mooi om te zien.” Wat voor Marco nog meer typisch Trebbe is? De feesten. “De Trebbe feesten kunnen niet ontbreken. Die zijn altijd goed geregeld en dan hebben we veel lol met elkaar.”

Samen bouwen aan geluk

“Mijn geheim voor een lang dienstverband? Gewoon blijven zitten”, zegt de nuchtere Twentenaar. “Ik ben ook wel honkvast, ik heb niet heel erg de behoefte om ergens anders aan de slag te gaan als ik gewoon goed op mij plek zit. In de cliché uitspraak ‘het gras is groener bij de buren’ geloof ik dan ook niet echt. Ik heb ook echt wel eens de kop verkeerd staan, maar dat is vaak maar kort en dan heb ik het snel weer heel leuk. Bij Trebbe zit ik helemaal op mijn plek.” Marco is het meest trots als de klanten tevreden zijn en hij het verschil kan maken door een oplossing te bieden of soms zelfs alleen maar een praatje te maken. Samen met collega’s bouwt hij aan geluk, want dat is wat we bij Trebbe doen. En Marco? Die bouwt aan geluk met een vleugje humor. “Ik mag graag een beetje ouwehoeren. Een grapje hier en daar vind ik leuk. Met humor en lol, samen het werk doen, zo bouw ik aan geluk”, sluit de timmerman af.

Deel deze held op social media