Maak kennis met

Patrick

Van hobby naar beroep

Patrick begint na het behalen van zijn havodiploma met een sportopleiding. “Ik dacht dat ik dat leuk vond, maar ik was er al snel mee gestopt. Ik kwam erachter dat sporten voor mij meer een hobby was dan een daadwerkelijk beroep.” Welk beroep dan wel bij Patrick past? “Ik ben de timmermansopleiding gaan doen. Hier heb ik mijn passie voor bouwen ontdekt. Vanaf dat moment wist ik dat ik iets in de bouw wilde doen.” De leerstof gaat hem gemakkelijk af. “Ik realiseerde mij hier dat de theorie toch iets te makkelijk was. Het timmeren was voor mij de uitdaging, maar de theoretische stof niet. Ik vond het praktijk gedeelte leuk, maar ik was op zoek naar iets meer uitdaging.” Na het afronden van de timmermansopleiding, besluit Patrick om hbo-bouwkunde te studeren. Met als uiteindelijke afstudeerrichting ‘bouwmanagement’.

Een warm Trebbe bad

Via een detacheerbureau gaat Patrick bij Trebbe aan de slag. “Het was mijn eerste uitzending en ook gelijk mijn eerste dag. Ik begon bij Trebbe in Enschede.” Bij Trebbe beviel het gelijk zo goed, dat hij na een maand bij Trebbe in dienst komt. “Het voelde als een warm bad. Je voelt je gelijk onderdeel van het Trebbe-team. Ondanks het feit dat ik in eerste instantie gedetacheerd was, werd ik behandeld zoals alle andere collega’s. Ik werd serieus genomen, er werd input gevraagd en hier werd ook daadwerkelijk wat mee gedaan.” Patrick is formele bedrijven qua structuur en hiërarchie gewend. “Hier is dat anders. Er heerst een leuke sfeer wat niet alleen collega’s uitstralen, maar ook de leidinggevenden en de directie. Ook is er geen baas die vertelt hoe het moet. Sterker nog: de directeuren staan juist open voor een gesprek met iedereen.”

Groeien van BIM-engineer naar BIM-regisseur

Anderhalf jaar werkt Patrick als BIM-engineer. Totdat hij wordt gevraagd of de functie BIM-regisseur hem ook interessant lijkt. “Een collega van mij vertrok en er ontstond een vacature voor kartrekker. Samen met het voormalige Hoofd Productie hebben we een plan gemaakt. Vervolgens heb ik deze rol overgenomen en een plan van aanpak geschreven.” Het plan van aanpak wordt werkelijkheid en Patrick krijgt een nieuwe functie, BIM-regisseur. Niet alleen voor hem is dit een nieuwe functie, Patrick is de eerste BIM-regisseur binnen Trebbe.

werksfeer vergaderen 7-9-14
werksfeer 14-9-20

Ontwikkelen, verbeteren en motiveren

De afwisseling die de functie biedt, dat maakt het werk leuk volgens Patrick. “Elke dag mag ik meewerken aan de verdere ontwikkeling van het bedrijf en aan de verbetering van projecten. Achter de schermen maak ik verbeterplannen. Deze ontwikkelingen en verbeteringen zijn erg afwisselend!” Naast het maken van ontwikkel- en verbeterplannen, is het aan Patrick de taak om zijn collega’s te enthousiasmeren. “Het leuke aan mijn werk is dat ik mensen andere inzichten mag geven en hen mag motiveren. Hier zit ook gelijk de uitdaging in mijn functie. Je moet geduld hebben en je moet soms een lange adem hebben. De verbeterpunten die ik zie vanuit mijn ervaring en kennis, kan ik niet zomaar bij iemand neerleggen en diegene het vervolgens zelf laten uitzoeken. Zoiets gaat met geduld en beleid.” In zijn vorige functie als BIM-engineer was er een duidelijk begin van de dag en een eind van de dag. Hij had een planning en zag resultaten gedurende de dag door. “Dat is nu anders. Positieve effecten zien duurt langer omdat je te maken hebt met mensen die in een persoonlijke groei zitten. Daardoor is het van belang dat ik ook mijzelf blijf motiveren, ook al duurt het soms langer voordat ik resultaten zie.”

Meester van eigen agenda

De dagen van Patrick zijn erg divers. “In principe ben ik de baas over mijn eigen agenda. Dat houdt in dat de meeste dagen zo zijn ingericht dat er geen druk op de planning staat en ik mijn werkzaamheden zelf kan indelen. Op projectniveau ben ik betrokken bij de afspraken die we met architecten- en tekenbureaus maken over enginering en het uitwerken van modellen. Daarnaast voer ik controles uit op modellen, heb ik wekelijkse overleggen met werkvoorbereiders en projectmanagers en geef ik leiding aan de BIM-engineers.” Patrick begeleidt ook collega’s op het gebied van BIM-ontwikkeling. Hij vindt veel uitdaging en diversiteit in zijn werkzaamheden. Ondanks hetzelfde vakgebied, zit er wel degelijk een verschil tussen zijn vorige en huidige functie: “In mijn vorige functie werkte ik met een strakke planning en van dag tot dag. Dat deed ik altijd met veel plezier, maar de afwisseling in mijn huidige functie bevalt erg goed. Ik zou de vrijheid en afwisseling nu niet meer willen inruilen.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Vertrouwen en vrijheid

De vrijheid die Patrick krijgt in zijn werk motiveert hem om net een stap verder te gaan. “Ik word enorm vrijgelaten in mijn werk. In mijn beleving voelt die vrijheid als vertrouwen die Trebbe in mij heeft. Dat geeft mij écht motivatie om verder te gaan dan alleen de functieomschrijving.” Naast vertrouwen en vrijheid, is werksfeer erg belangrijk voor hem. “De sfeer binnen een team, op kantoor en tussen collega’s bepaald voor een groot deel mijn gemoedstoestand. En die is bij Trebbe altijd goed. En dan maakt het niet uit op welke vestiging je komt.”

Veel ambities, maar nog geen duidelijke richting

Volgens Patrick is er ruimte voor zijn ambities en ontwikkelingen: “Trebbe zag iets in mij daardoor kon ik de stap zetten in mijn loopbaan, naar een andere functie. Dat is voor mij het bewijs dat er aandacht is voor je ontwikkeling en ambities. Binnen Trebbe wordt actief gevraagd waar je heen wil en of bijvoorbeeld een talentenmatch iets voor je is. Ze vinden het hier belangrijk dat je stappen maakt en je verder ontwikkelt, mocht je daar belang bij hebben.” Zelf ambieert Patrick geen andere functie. Hij wil eerst vak volwassen worden in hetgeen wat hij doet, voordat hij de volgende stap zet. “We zitten nu in een hele interessante fase en ontwikkeling. Ik leer hier veel. Ambities binnen mijn functie zijn vooral gericht op het begrijpen van veranderprocessen en de zachte kant van ingrijpende veranderingen binnen de organisatie.”

Trots op de resultaten, maar vooral op het team

Er zijn twee dingen die eruit springen wanneer je aan Patrick vraagt waar hij binnen zijn werk trots op is: “Twee jaar geleden zijn we met een aantal nieuwe ontwikkelingen voor de BIM-afdeling gestart. Daar plukken we nu de vruchten van. Ik ben trots op het feit dat we de inspanningen van twee jaar geleden nu ook daadwerkelijk zien.” Daarnaast is hij trots op het team. “Ons team is enorm gegroeid. Voor twee jaar terug bestond onze afdeling nog uit zeven collega’s en inmiddels zitten we al met 16 collega's op de BIM-afdeling. Daar ben ik écht blij mee en zeker trots op!”

Deel deze held op social media