Maak kennis met

Pieter Kramp

In zijn jonge jaren was Pieter altijd al aan het timmeren en bouwen, de keuze voor lts bouwkunde was dan ook snel gemaakt. Na het afronden van deze opleiding, ging Pieter aan de slag als timmerman. “Door mijn familie ben ik de bouw ingerold. Mijn vader en het merendeel van mijn ooms hadden een technisch of bouwgerelateerd beroep. Als kind krijg je dat mee en het leek mij ook leuk om ook die kant op te gaan. Toch had ik na een halfjaar timmeren zoiets van: moet ik dit voor altijd gaan doen? In de kou en de drek. Toen ben ik verder gaan kijken. Voor een vervolgopleiding had ik eerst een hoger niveau nodig, deze behaalde ik door één dag per week weer naar school te gaan en de rest van de dagen te timmeren”, vertelt Pieter. Hierna vervolgde Pieter zijn schoolcarrière met mts en hts, voor het laatstgenoemde verhuisde hij van Werkendam naar Utrecht. Beide opleidingen rondde hij succesvol af, waarna hij aan de slag ging als tekenaar bij een bouwbureau van een winkelketen en later als tekenaar bij een architectenbureau. Direct na de hts begon Pieter met de studie Architectuur op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. “Deze studie heb ik twee jaar gedaan, maar na een tijdje kwam ik erachter dat ik toch sterker ben in de technische kant van het bouwen dan de esthetische kant. Toen ben ik de opleiding Projectleider aan het Hoger Technisch Instituut in Amsterdam gaan doen. Tijdens deze opleiding kwam ik in aanraking met medestudenten die werkten bij aannemers en toen dacht ik: hé, dat is ook iets voor mij!”

De eerste indruk

Via een detacheringsbureau kwam Pieter in contact met Trebbe, een fijn gesprek volgde en zo geschiedde. Nu, vijfentwintig jaar later, vervult hij nog met veel plezier de rol als werkvoorbereider. “Waarom ik voor Trebbe koos? Goede vraag”, zegt Pieter met een glimlach. “Een goede eerste indruk en de kans om mij verder te ontwikkelen gaven mij de doorslag. Bij het werken op een architectenbureau miste ik juist de praktijk die ik me bij Trebbe eigen kon gaan maken. Ik ben nog altijd blij met mijn keuze om bij Trebbe te werken.” In de afgelopen jaren werkte Pieter mee aan vele projecten. Van groot tot klein en van wonen tot utiliteit. Toch is er een project die Pieter zich nog altijd goed herinnert. “Het eerste project waarvoor ik de werkvoorbereiding deed, vergeet ik niet snel meer. Het laatste project dat ik bij het architectenbureau uittekende, was namelijk een project waar Trebbe de bouwer voor was. En je raadt het al, ditzelfde project was mijn eerste project als werkvoorbereider bij Trebbe. Met de bouw van Snel en Polanen in Woerden was voor mij de cirkel gelijk rond, een mooi begin van mijn loopbaan bij Trebbe.”

Snel en Polanen Woerden

Snel en Polanen Woerden

Snel en Polanen Woerden

Diverse functies

Werkvoorbereider is een rol die Pieter op het lijf geschreven is. Toch is het niet de enige rol die Pieter bij Trebbe vervulde. Oorspronkelijk nam Trebbe Pieter aan als werkvoorbereider, maar door factoren werd Pieter gevraagd om tijdelijk op de afdeling kopersbegeleiding te komen. “Dit ging goed, toch wilde ik na anderhalf jaar graag weer terug naar het werkvoorbereidingsvak.” Zo gezegd, zo gedaan en bijna negen jaar als werkvoorbereider volgde. “In die tijd deed ik ook al wat hand en spandiensten voor projectmanagement (toentertijd heette dit projectcoördinatie), iets wat ik ook leuk vond. Uiteindelijk waagde ik de sprong in het diepe en werkte ik drie jaar als projectmanager. Ik begaf me ineens in een totaal andere wereld, iets wat uiteindelijk niet mijn ding bleek te zijn. Ik moest een stap terug doen en kwam thuis te zitten. Een heftige tijd. Trebbe reek een warme hand uit en vroeg of ik weer de werkvoorbereiding in wilde gaan. Heel graag. Toen ben ik mijn werk weer gaan opbouwen en sindsdien bevind ik mij weer in één van de mooiste vakken binnen de bouwwereld.”

Veel variatie en de vele contacten

“Werkvoorbereiding is een breed vak, dat vind ik er juist ook zo leuk aan. Daarnaast heb je ook met ontzettend veel mensen contact tijdens het proces. Het begint al bij het eerste moment van het grondwerk tot en met de oplevering en alle disciplines die daar tussendoor komen. Als werkvoorbereider heb je veel contact met het uitvoeringsteam. De grootte van dit team verschilt per project. De ene keer is het een kleiner werk, dus ook een kleiner team. Een andere keer werk je aan een groot project en is het uitvoeringsteam ook een stuk groter. De variatie hierin spreekt me aan”, vertelt Pieter. Op dit moment werkt Pieter aan twee projecten: De Gouwe en De IJssel in Gouda en Bosgaarde Zeist. Om het overzicht binnen de werkvoorbereiding te bewaren, biedt een verfijnd werkvoorbereidingsschema de leidraad voor alle werkzaamheden. Dit schema is gebaseerd op de uitvoeringsplanning. Zo kan een werkvoorbereider altijd zien hoe een project ervoor staat en welke taken hij moet uitvoeren. “Als werkvoorbereider heb je een lange horizon, je weet wat er om en nabij op je pad komt. Dit is een belangrijk aspect in waarom ik mij prettig voel in mijn rol als werkvoorbereider. Ik ben niet iemand die de randen opzoekt of spanning nodig heeft, ik vind het belangrijk om me comfortabel te voelen. Als werkvoorbereider zit ik helemaal op mijn plek bij Trebbe.”

Bosgaarde Zeist Bosgaarde, Zeist
De Gouwe en De IJssel De Gouwe en De IJssel, Gouda
Leidschenveen De bouw in Leidschenveen
Bosgaarde Zeist Bosgaarde, Zeist
De Gouwe en De IJssel De Gouwe en De IJssel, Gouda

"Trebbe is een prettig en betrouwbaar bedrijf. Het is een familiebedrijf in hart en nieren, dat merk je in de betrokkenheid, de laagdrempeligheid en het feit dat er geen hiërarchie is."

Pieter Kramp

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Door de jaren heen

In de afgelopen twee decennia zijn er vele veranderingen geweest, zowel in de wereld, als voor Pieter. Sinds jaar en dag is Pieter een vast gezicht op het kantoor in Nieuwegein. Toen hij hier begon, zat hij met ongeveer vijfentwintig collega’s op het kantoor aan de Ravenswade. Inmiddels is het kantoor verhuisd naar een andere locatie en een stuk groter geworden, ook zijn er veel collega’s bijgekomen. Hoe er vroeger nog via de fax documenten verstuurd werden en er geen computers waren, heeft iedereen nu een werktelefoon en -laptop en heeft Teams zijn intrede gedaan. “Ik vergeet niet meer dat de eerste computer bij ons op kantoor kwam en dat je daar via internet dingen mee op kon zoeken. Dat kende we in die tijd niet. Ik weet ook nog als de dag van gisteren dat ik mijn eerste werktelefoon overhandigd kreeg. Ook Teams is een grote verandering, want vroeger legde ik aan de telefoon uit wat ik voor me zag, nu kan ik het gewoon laten zien via Teams.” Pieter werkte niet altijd op kantoor, hij heeft ook op de bouwplaatsen gezeten. Daar werkte hij dan in de bouwkeet met het uitvoeringsteam. “Op de bouwplaats in Leidschenveen heb ik meerdere jaren gezeten. Dit was heel leerzaam, want je zit natuurlijk met je neus op het werk en de lijnen zijn veel korter. Even overleg met de uitvoerder is zo gedaan. Een voorkeur voor kantoor of de bouwplaats heb ik niet per se. Het heeft beide z’n voordelen. En ook hierbij geldt weer dat de intrede van Teams dingen gemakkelijk maakt.”

Het geheim voor een lang dienstverband

Dat Pieter dit jubileum bij Trebbe viert, is voor hemzelf geen verassing. Zijn kernwaarden en die van Trebbe gaan goed in elkaar op. “Trebbe is een prettig en betrouwbaar bedrijf. Het is een familiebedrijf in hart en nieren, dat merk je in de betrokkenheid, de laagdrempeligheid en het feit dat er geen hiërarchie is. Trebbe is degelijk in de positieve zin van het woord. Hier herken ik mezelf in. Ik ben geen loper, ik ben niet iemand die wil kijken of het gras bij de buren nog groener is. Trebbe heeft mij altijd een handreiking gegeven voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Misschien is dat wel mijn geheim voor een lang dienstverband. Trebbe past bij wie ik ben en hier zit ik goed.” Samen met collega’s bouwt Pieter iedere dag aan geluk. Dit geluk zit voor Pieter in een blije eindgebruiker. “Bij een oplevering of tijdens tussentijdse contactmomenten zie je hoe blij de eindgebruikers zijn met hun woning waar jij aan meebouwt en hoe leuk ze het vinden om het bouwproces mee te maken. Dit is voor mij een echte drijfveer. Wonen is zoiets belangrijks en daarin vervult Trebbe een prachtige rol”, sluit Pieter af.

Deel deze held op social media