Maak kennis met

Wout Hooijer

Vanaf 1 maart geniet Wout Hooijer van zijn vrije tijd. “Ik heb dan ruim 44 jaar gewerkt waarvan 37 jaar bij Trebbe. Nadat ik de LTS had afgerond ben ik meteen gaan werken als timmerman. Mijn twee oudere broers hadden hun militaire dienstplicht vervuld, dus daar kwam ik op een legale manier onder het mom van broederschap onderuit. Mijn vakdiploma’s heb ik behaald tijdens de eerste vier jaar van mijn loopbaan toen ik bij een plaatselijk bouwbedrijf werkte.”

Nooit gesolliciteerd bij Trebbe

Bij Trebbe heeft Wout 37 jaar lang gewerkt, maar bijzonder is dat hij nooit bij ons bedrijf gesolliciteerd heeft. “De aannemer waar ik werkte met drie timmerlieden uit Hoogeveen, ging failliet,” vertelt Wout. “Wij kenden een andere ploeg collega-timmermannen, ook uit Hoogeveen die bij Trebbe werkten. Zij vroegen toen of onze ploeg ook bij Trebbe wilde werken. Mijn ploeg kon meteen beginnen in Slochteren. Daar realiseerde Trebbe een nieuw verzorgingstehuis. En zo is het gekomen dat Trebbe vanaf dat moment twee ploegen met zeven timmermannen uit Hoogeveen in dienst had.”

 

Voorkeur voor kleinere projecten

Na Slochteren ging de timmerploeg uit Hoogeveen aan de slag in Veendam waar Trebbe een nieuwe rijksscholengemeenschap bouwde. Wout heeft meegewerkt aan vele projecten van Trebbe. Zowel in de utiliteitsbouw als in de woningbouw en zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. “Echter kleinere projecten hebben wel mijn voorkeur. Ik vond het prettig om vanaf het begin tot aan het eind bij een werk betrokken te zijn. Zo heb ik mooie herinneringen aan de IJsselbolder, een nieuwe woonvoorziening met activiteitencentrum voor mensen met een handicap in Zwolle. De samenwerking met de collega’s verliep prima en ook de omgang met de onderaannemers was bijzonder goed. Maar ook de nieuwbouw van studentenhuisvesting in de historische binnenstad van Harderwijk vond ik een prachtige klus. De bouwplaats was knus, de samenwerking liep probleemloos en er was voor onze ploeg veel timmerwerk. Er werd echt vakwerk van ons gevraagd, dus we konden onze hart en ziel in onze werkzaamheden kwijt.”

cl_tr78_11
Zwolle_PI_luchtfoto_1500

Vak leren aan jongeren

Ook kijkt Wout graag terug op het project Katerveer in Zwolle. “Trebbe bouwde daar twee grote landhuizen. Van het begin tot aan het eind had ik daar met mijn collega-timmerman een soort van eigen ‘toko’. Bovendien konden we ons timmermansvak ook overbrengen op leerlingen. Jarenlang ben ik leermeester geweest, ik vond het leuk om jongeren de fijne kneepjes van mijn vak te leren en ik vond het vooral mooi om te zien hoe de leerlingen groeiden. Ik gaf elke leerling altijd het voordeel van de twijfel en was er trots op als niet alleen zijn vakmanschap veranderde maar ook zijn karakter. Helaas lukte het op een gegeven moment mij niet meer om jongeren te begeleiden. De leerlingen kwamen veelal uit Zwolle en dan was het vervoer naar de bouwplaats moeilijk te regelen.”

Veel geleerd als OR-lid

Wout stopte als leermeester maar ging wel een nieuwe uitdaging aan. “Ik werkte 21 jaar geleden aan de nieuwe vrouwengevangenis in Zwolle, toen ik gevraagd werd of ik zitting wilde nemen in de ondernemingsraad van Trebbe. Ik vond het een enorme eer dat ik gevraagd werd om een andere timmerman in de OR te vervangen. En nog steeds ben ik OR-lid. Ik heb me iedere zittingsperiode weer verkiesbaar gesteld omdat er geen opvolging was. En dat vind ik echt jammer want ik heb veel bij de OR geleerd zoals begrip voor de onderneming waarom sommige zaken gewoonweg niet mogelijk zijn. Tegenwoordig bestaat de OR uit vijf leden waardoor het functioneler werkt en veel sneller beslissingen kan nemen dan vroeger. Ik hoop dan ook oprecht dat er na mijn vertrek nieuwe kandidaten zich aanmelden voor de OR want als OR-lid voel je echt een diepere verbinding met ons familiebedrijf. Ik heb de directie van Trebbe altijd als een warm nest ervaren.”

Wil jij ook werken bij Trebbe?

Medewerker Klantenservice

Zo’n vijftien jaar geleden maakte Wout via de Wet Poortwachter een overstap naar de afdeling Service van Trebbe. “Als timmerman kreeg ik lichamelijke klachten en werd zelfs afgekeurd door het UWV. Gelukkig kon ik via een reïntegratietraject terecht bij de Service-afdeling in Zwolle. Met mijn toenmalige naaste collega, de uitvoerder, had ik meteen een goede klik. Ik ondersteunde hem waar mogelijk, zo deed ik veel uitzoekwerk en legde een archief aan. Inmiddels is de afdeling Service gecentraliseerd en gegroeid, maar het contact met de klanten blijf ik leuk vinden. Ik bewaak klachten en let erop dat klachtmeldingen opgevolgd worden. Ik heb nu eigen projecten en ben verantwoordelijk voor het organiseren van de servicedagen met de onderaannemers. Na oplevering van het project cluster ik gedurende drie maanden de gemelde klachten die dan tijdens de servicedag afgehandeld worden.”

Toekomst

Wout heeft 37 jaar bij Trebbe gewerkt en gaat nu genieten van zijn vrije tijd. “Ik kijk terug op een mooie tijd bij Trebbe, ik wil dan ook mijn collega’s bedanken voor de prettige samenwerking. Maar ook heb ik ontzettend veel zin in deze nieuwe fase van mijn leven. Mijn huis is klaar, dus ik hoef niet meer te klussen. We hebben een mooie tuin met een grote vijver waarin zestien Japanse koikarpers zwemmen. Dat’s een leuke hobby van me. Het is nu echt tijd voor andere dingen dan werken. Zo ben ik al ruim 25 jaar filatelist. Ik verzamel de postzegels puur voor de handel en ga naar veilingen. Mijn vrouw werkt nog een jaar door en dan gaan we samen genieten van onze vrije tijd. We hebben twee kleinkinderen en daar willen we meer tijd aan besteden. Dus we hebben genoeg leuke vooruitzichten om naar uit te kijken.”

Deel deze held op social media